Bemutatás

Bevezetés a Infocament-be

Az Infocament az első működőképes megoldás a betegek személyes elektronikus egészségügyi nyilvántartására, amely tetszőleges típusú adatot integrál, beleértve a képalkotó vizsgálatok diagnosztikai minőségű eredményeit is.

Az Infocament orvostechnikai eszköz, melyet az AFSSAPS CE-jelöléssel látott el.

A (francia) gyógyszertárakban kapható Infocament a Waaves képtömörítési technológia segítségével kb. 5000 röntgenkép tárolását képes hatékonyan megoldani. Írható CD adathordozó esetén az adatfelírás több menetben történik.

Az Infocament által tárolt adatok csak a beteg hozzájárulásával olvashatók. A jelszót a beteg határozza meg, amely megvédi az adatokat az illetéktelen hozzáféréstől, és garantálja az adatok titkosságát. A jelszó bevitelével a dokumentumok és képek elérhetővé válnak a beépített program vagy más orvosi szoftver részére.

Az Infocament megkönnyíti az adatok megosztását az egészségügyi szakemberek között azzal, hogy a digitális képek másolatát a beteg magánál tartja. Természetesen az eredeti adatokat a vizsgálatot végző orvos is megőrzi. Ez a megoldás biztosítja a képekhez történő azonnali, helyi hozzáférést. A távoli szerverekre történő belépéshez képest gyorsabb és egyszerűbb megoldást kínál. Ez jelentős időnyereséggel járhat, tekintve, hogy a korábbi vizsgálatok eredményeit több ellátóhelyről kell beszerezni, ahol a távoli eléréshez esetleg a technikai feltételek sem adottak.

Az Infocament megjeleníti, és additív módon bűvíti a betegek egészségügyi adatait. Az adatok megtekintése vagy kimásolása bármilyen számítógép CD- vagy DVD-meghajtójával olvasható, a megjelenítő szoftver fut Windows (98/2000/XP/Vista) vagy Mac OS X (10.3.9 vagy újabb) operációs rendszerek alatt. Új adatok rögzítéséhez CD- vagy DVD-író egység szükségest. Az adathordozón a program működéséhez szükséges minden komponens megtalálható (védelem, tömörítés, megjelenítő és író modulok). A szoftver nem igényel telepítést a merevlemezre.

Az Infocament által tárolt adatok a regionális és a speciális betegellátásban is használhatók, akkor is, ha a szerepe csak néhány fontos kép tárolására korlátozódik. Az eszköz a törvény által bizonyos esetekben előírt kötelező felülvizsgálatok eredményeinek rögzítésére is alkalmas.

Ha többet szeretne megtudni az Infocament újdonságairól, kattintson ide.

Az Infocament használata...

Utasítás

Az Infocament megjeleníti és rögzíti a beteg egészségügyi adatait.
Az adatok megtekintése vagy kimásolása bármilyen CD-ROM-mal rendelkező számítógépen megtehető Windows (98/2000/XP/Vista) vagy Mac OS X (10.3.9 és újabb) alatt egyaránt. Adatrögzítés esetén a számítógépnek CD- vagy DVD-íróval kell rendelkeznie. A merevlemezre nem történik telepítés.
Ha az Infocament program nem indul el automatikusan, akkor az operációs rendszertől (Windows vagy MacOS-X) függő módon manuálisan kell futtatni a programot: Infocament.exe.

Első használat

Az Infocament az első használat alkalmával inicializálódik. Ekkor a beteg beteg vagy az egészségügyi szakember felviszi a beteg vezetéknevét, utónevét és a beteg által választott jelszavát.

Későbbi futtatáskor a program kéri a beteg vezetéknevét, utónevét és jelszavát, az adatokhoz való hozzáférés érdekében.

Választható alkalmazás

Miután hozzáférés ellenőrzése megtörtént, az Infocament kétféle lehetőséget kínál fel:

Segítség orvosoknak

Az orvosok részére technikai támogatást biztosítunk az Apicrypt (titkosító és elektronikus aláíró) használatához.

Újdonságok

Kényelmesebb...

A vizsgálatok a navigációs sávban láthatóak, melyben a képek előnézete jelenik meg, így gyorsan és könnyen kiválaszthatja a keresett képet.

Böngészősáv

Itt látni az Infocament-en tárolt fájlokat, hierarchikus elrendezésben, dátum szerinti sorrendben, ami bármely típusú vizsgálat esetén rendelkezésre áll.

Kép előnézete

A előnézeti keretben mutatott képek egy kattintással kinagyíthatóak, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan megtalálja a keresett fényképeket. Ha a vizsgálati eredmény nem kép-típusú, a tárolt dokumentum nyílik meg.

Átláthatóbb...

Megtudhatjuk hogy az Infocament eszközön mennyi szabad hely áll rendelkezésre az új adatok számára. Ez az adat automatikusan megjelenik az alkalmazás indításakor vagy View / Info menüpontban.

Nagyobb biztonság ...

A File / Export all menüpont képes az összes adatot a Infocament-eszközről a számítógép tetszőleges helyére menteni. Így gyorsan biztonsági másolatot készíthetünk az egészségügyi adatokról.

DICOM-kompatibilitás...

Az Infocament olyan új funkciókat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a radiológiai osztályokon használt DICOM-szabványú fájlok olvasását és írását.

Hogyan használjuk

Hogyan válasszuk ki a minőségi mutatót

Az Infocament által használt Waaves (vagy DICOM-Waaves) képek minőségét és felbontását tetszőlegesen beállíthatjuk.

Az Infocament az "Új eredmény" varázslóban így határozza meg a tárolandó képek minőségét. Az alábbiakban részletezettek szerint, ez az érték egy pozitív egész szám. A nulla jelenti a veszteségmentes tömörítést (az eredeti kép és a rekonstruált kép bitre azonos).
A tömörítési arány a minőségi index-ként adható meg. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a képet 10-es minőségi index-el tömörítve a vizuális minőség jobb lesz, mint ha 20-as minőségi index-el tömörítenénk. A fájl mérete a 20-as tömörítés esetén lényegesen kisebb lesz, mint a 10-es esetében.

Megjegyzés: Javasoljuk, hogy a tömörítést az eredeti, tömörítetlen formátumból (DICOM-Raw, TIFF, BMP ,...) kiindulva végezze el.

Képminőség Szín (24/32 bit) Szürkeárnyalat (8 bit) "Orvosi" szürkeárnyalat (10-16 bit)
Veszteség nélkül 0 0 0
Látható veszteség nélkül 10-40 10-20 1-10
Jó minőség 4-10 20-40 -
Kompakt <100 <40 -

(Megjegyzés: ez a táblázat a leggyakrabban használt értékeket szemlélteti, amely az egyes képek esetén eltérő lehet)

Mivel minden kép egyedi, a tartományok jelezte csupán becslés. Ha a minőségi mutató azonos, a tömörítési arány eltérő lehet:

Néhány útmutató példa:

Patológia 40-80
Fogászati ​​panoráma-röntgen 40-60
Mellkas röntgen 8-10
Szemfenék-vizsgálat 10-15
Scanner 10-20

Megjegyzés: a feldolgozási sebesség függ a hardver konfigurációtól, a kép méretétől és a kiválasztott minőségi indextől.

Menü

Fájl menü

Fájl / Mappa

A Fájl menüben kattintson a Mappák... menüpontra a navigációs sáv megjelenítése (vagy elrejtése) érdekében, és megtekintheti az Infocament-en tárolt összes korábbi vizsgálat képeit. Használhatja a Nézet / Böngésző és a Nézet / Előnézet menüpontokat a listázott és egyedi képek megtekintéséhez.

Fájl / Bezárás

A Fájl menüben, a Bezárás-ra kattintva az aktuális kép bezáródik.

Fájl / Mindent bezár

A Fájl menüben a Mindent bezár minden nyitott képet bezár.

Fájl / Mindent exportál

Kattintson a Fájl menü Mindent exportál pontjára, és a program az Infocament-en tárolt összes adatot egy választott célmappába másolja.

Fájl / Nyomtatás

A Fájl menüben kattintson a Nyomtatás-ra (vagy használja a billentyűzetet: Ctrl+P), ami kinyomtatja az aktuális képet. A Nyomtatási kép használatával megtekintheti a várható nyomtatási eredményt.

Fájl / Nyomtatási kép

Kattintson a Fájl menü Nyomtatási kép pontjára, és megtekintheti a nyomtatási eredményt, valamint ellenőrizheti a beállításokat az Oldalbeállítás paranccsal.

Fájl / Oldalbeállítás

Kattintson a Fájl menü Oldalbeállítás pontjára, majd állítsa be a szokásos nyomtatási paramétereket: a képméret, tájolás vagy a margók mérete.

Fájl / Legutóbbi fájlok

A Fájl menüben kattintson a Legutóbbi fájlok pontra, és megnyílnak az utolsó konzultáció során rögzített fájlok.

Fájl / Kilépés

A Fájl menü Kilépés parancsára az Infocament alkalmazás és minden nyitott dokumentum bezáródik.

Szerkesztés menü

Szerkesztés / Másolás

Az Infocament programból kimásolt képet a vágólapról közvetlenül be lehet illeszteni a legtöbb Windows vagy Mac OS alkalmazásba, mint például Word, Excel vagy TextEdit. Kattintson a Szerkesztés menü Másolás pontjára, és az aktív kép a Windows vágólapjára kerül. Ha dokumentumhoz kívánja hozzáadni a képet, akkor a Szerkesztés / Beillesztés menüpontot használjuk.

Szerkesztés / Beillesztés

A Beillesztés funkció akkor használható, ha a másolás/beillesztés közvetlenül nem érhető el.
Használja az "Új eredmény rögzítése" varázslót ha egy vagy több képet az Infocament-re szeretne rögzíteni.

Nézet menü

Nézet / Eszköztár

Kattintson a Nézet menü Eszköztár megjelenítése pontjára, hogy megjelenítse vagy elrejtse a fő eszköztárat.

Nézet / Állapotsor

Kattintson a Nézet menü Állapotsor megjelenítése pontjára az állapotsor megjelenítése vagy elrejtése céljából. Ez a sáv a következőkről nyújt tájékoztatást:

Nézet / Böngésző

A Nézet menü Böngésző pontja megjeleníti vagy elrejti a navigációs sávot, amely tartalmazza az összes korábbi vizsgálatot.

Nézet / Előnézet

A Nézet menü Előnézet pontja a kiválasztott vizsgálathoz tartozó képeket jeleníti meg.

Nézet / Méret

A Nézet menüben válassza a Méret-et hogy beállítsa az aktív kép méretét:

Nézet / Nagyítás

Kattintson a Nézet menü Nagyítás+ pontjára (vagy F5) a részletek a megtekintéséhez.

Nézet / Kicsinyítés

A Nézet menü Kicsinyítés- pontja (vagy F4) csökkenti a kép méretét.

Megjegyzés: A Nagyítás funkció csak a megjelenített méretet változtatja, de nem változik az eredeti kép felbontása.

Nézet / Kép-információ

A Nézet menüben kattintson a Kép-információ pontra a következő információk megjelenítéséhez:

Megjegyzés: További információk, mint a DICOM formátummal kapcsolatos paraméterek automatikusan megjelennek a navigációs sáv alatti keretben.

Nézet / Hely-információ

A Nézet menüben kattintson a Hely-információ pontra, hogy megtekinthesse az Infocament eszközön, az új eredmények részére fennmaradó szabad helyet.

Animáció menü

Ez a menüpont segít a képek diaporáma-szerű megjelenítésében, valamint a képsorozatokat tartalmazó (animációs) fájlok lejátszásában. Válassza ki a képsorozatot a navigációs sáv-ban, majd kattintson a videó mód-ra az animáció aktiválásához. Amikor egy képsorozatot tartalmazó fájlt választunk ki, az alábbi gomb-sor válik aktívvá az animáció mögött. Az indításhoz kattintson a lejátszás-gombra.

Megjegyzés: a lejátszási sebességet (képkocka/másodperc) közvetlenül a gomb-sorban lehet beállítani az egér-kurzorral.

Animáció / Videó mód

Az Animáció menü Videó mód engedélyezése vagy tiltása határozza meg a képek megjelenítési módját. Az opció automatikusan aktiválódik a képsorozatokat tartalmazó fájlok esetén.

Animáció / Lejátszás

Az Animáció menü Lejátszás pontját használjuk a képsorozat elindításához.

Animáció / Szünet

Az Animáció menü Szünet pontja megállítja a folyamatos lejátszást az aktuális képnél.

Animáció / Fordított lejátszás

Az Animáció menü Fordított lejátszás pontja a képeket fordított sorrendben játsza le.

Animáció / Leállítás

Az Animáció menü Leállítás pontja megállítja a lejátszást, és visszatér az első keretre.

Animáció / Következő

Kattintson az Animáció menü Következő pontjára, hogy megjelenjen a következő kép.

Animáció / Előző

Az Animáció menü Előző pontja megjeleníti az előző képet.

Animáció / Első kép

Az Animáció menü Első kép pontja a sorozat első képéhez ugrik.

Animáció / Utolsó kép

Az Animáció menü Utolsó kép pontja a sorozat utolsó képéhez ugrik.

Animáció / Hurok

Az Animáció menü Hurok pontja végteleníti a sorozat lejátszását. Az utolsó kép megtekintése után a sorozat folytatódik az első képpel.

Eszközök menü

Eszközök / Új vizsgálat

Az Eszközök menüben, kattintson az Új vizsgálat pontra. Ez megnyitja a varázslót, amely végigvezeti Önt az új eredmények rögzítéséhez szükséges lépéseken.

Eszközök / Diavetítés

Az Eszközök menüben kattintson a Diavetítés pontra az aktuális könyvtár képeinek diavetítés-szerű megjelenítéséhez. Módosításához válasszuk ki a kívánt könyvtárat a navigációs sáv-ban.

Megjegyzés: Bármikor szüneteltetheti a diavetítést az "Esc"-gomb segítségével.

Eszközök / Inverzió

Az Eszközök menüben kattintson az Inverzió pontra, hogy az aktív kép árnyalatait negatívba fordítsa (csak szürkeárnyalatos képek).

Megjegyzés az ablakon

Ön bármikor módosíthatja az ablak fényerő- és kontraszt-viszonyát: lenyomott bal-egérgomb esetén az egér vízszintes és függőleges mozgatásával (csak szürkeárnyalatos képek). Az eredeti értékek visszaállításához kattintson duplán a képre.

Ablak menü

Ablak / Kaszkád

Az Ablak menüben kattintson a Kaszkád pontra, és a megnyitott ablakok kaszkád-szerűen rendeződnek.

Ablak / Vízszintes

Az Ablak menüben kattintson a Vízszintes pontra, hogy a megnyitott ablakok elrendezése vízszintes mozaik legyen.

Ablak / Függőleges

Az Ablak menüben kattintson a Függőleges pontra, és a megnyitott ablakok függőleges mozaik elrendezésbe kerülnek.

Párbeszéd ablak

Varázsló

A varázsló végigvezeti Önt azokon a lépéseken, amelyek során új adatot rögzíthet az Infocament adathordozóra.

Ha bővítjük a "Konzultáció - Recept"-kategóriát

A "Konzultáció - Recept"-kategória bővítéséhez válasszon a "Fájl" vagy "Mappa" lehetőségek közűl, majd a Tallózás-gomb segítségével válassza ki az adott elemet. Bármilyen típusú dokumentumot választhat. Ebbe a kategóriába tartoznak: vizit leírása, jelentés, recept, üzenet a kollégáknak, stb.

Ha bővíjük a "Képek"-kategóriát

Ha a "Képek"-kategóriát bővítjük, kattintson a Tallózás-gombra, majd válassza ki a könyvtárat, amely a képeket tartalmazza. Az almappa összes kép-fájlját kiválaszthatja. Az Infocament a következő képformátumokat támogatja:

Minőség beállítása

A kompaktság javítása érdekében, a diagnosztikai minőség megtartása mellett, minden kép Waaves (vagy DICOM-Waaves) formátumban tárolódik. Ez a paraméter határozza meg a tömörített képek vizuális minőséget. Az "0"-érték azt jelenti, hogy veszteségmentes (visszafordítható) tömörítést alkalmaz, a többi esetben a fájl mérete és minősége csökken. Lásd a Hogyan válasszuk ki a minőségi mutatót-fejezetet a további információkért.
A "Teszt"-gomb lehetővé teszi, hogy alkalmazzuk az adott tömörítést, majd megtekintsük az eredményt a kiválasztott könyvtár első képkockájára.

Ha bővítjük a "Dokumentumok"-kategóriát

A "Dokumentumok"-kategória bővítése érdekében válasszon a "Fájl" vagy "Mappa" lehetőségek közűl, majd a Tallózás-gomb segítségével válassza ki a megfelelő elemet. Bármilyen típusú dokumentumot választhat.

Kattintson a Hozzáadás-gombra, hogy a választást megerősítse a választás, és rögzítse a vizsgálat adatait az Infocament eszközre. A műveletet végén kattintson a Befejezés-gombra, hogy lássa az Infocament frissített tartalmát. A jobb visszakereshetőség kedvéért a létrehozott új könyvtár tartalmazza a vizsgálat dátumát és időpontját. DICOM-formátumú eredmény esetében a fájl dátuma a vizsgálat dátumát veszi át.Az Infocament® a CIRA bejegyzett védjegye.
A Waaves® a CIRA bejegyzett védjegye.
Minden védjegy felett azok tulajdonosai rendelkeznek.